Internationell kväll

Två av våra barnbarn får växa upp med tre språk redan från första början. Vad månne det ska bli av dem, vad ska de räkna till sitt eget språk? Om modersmålet är det språk som mamman talar, är det svenska för det ena och ryska för det andra barnbarnet, som gäller. De övriga språken som de får lära sig samtidigt är, svenska och finska för honom, som har rysk mamma och engelska och franska för henne, som har finladssvensk mamma. Är det på något vis komplicerat eller är det bara bra? Åtminstone klarar mommo/fammo sig bra, de förstår svenska båda två bara mommo skulle prata ”riktig” svenska och inte tala så ”konstigt”! 😀

I går kväll råkade båda trespråkiga barnen vara här och min uppgift var att hålla dem sällskap och försöka få dem att somna! Med Bamses hjälp samt Guldlock, Rödluvan och Bockarna Bruse somnade båda på svenska, när klockan började närma sig elva! 😀  No problem!

0 tankar på “Internationell kväll

 1. scriptrix

  Vilken tillgång för dem! Tänk att få tre språk helt gratis!

  Jag har träffat många flerspråkiga barn och ungdomar i mina dagar och ingen, och jag menar ingen, av dem har sett det som något problem. Tvärtom! Myten om halvspråkighet förekom på 70-talet, men det var inget annat än just en myt. Det är ju inte så att huvudet är så fullt av ett språk att det inte finns plats för några till. Senare forskning visar att ju fler språk man kan desto lättare är det att lära sig ytterligare ett, eller flera.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Scriptrix, precis så tror jag också, kanske är det lite svårt i början att skilja på vilka ord som hör till vilket språk, och man blandar lite om det talas flera språk. Men det korrigeras säkert senare:

   Gilla

 2. elovena

  Det är berikande med två (eller flera) språk i hemmet, det tycker jag. Och barnen kommer enklare undan i skolan när de slipper plugga sig grönprickiga… Vi blandar en massa hos oss, jag gör det själv, och när nån lyssnar på oss drar de nog på mun. Men som helhet lär barnen sig ändå, finslipningen kommer i skolan. Uppmuntra du bara de speciella språkmöjligheterna hos dina barnbarn! 🙂

  Gilla