Funderingar

Ibland känns det som om man borde be om ursäkt för att man råkar vara född som finlandssvensk, men det gör jag inte! Ingen rår för att man tillhör en språkminoritet av födsel och ohejdad vana. Har man, som jag inte fått läsa ett enda ord av något annat språk än modersmålet i skolan, har man inget annat val än att på egen hand försöka skaffa sig lite språkkunskaper, med större eller mindre famgång! Det har jag försökt göra för mitt eget bästa, man är ju lite självisk! 😀

Men jag tycker det är alltför mycket bråk om språk och alla håller för hårt på sitt eget. Nu får ju alla barn lära sig åtminstone engelska i skolan och med det kommer de långt. Förresten är ju både finska och svenska minoritetsspråk i världen och i EU. Mig stör det inte vilka språk som kommer att förvinna, det drabbar inte mig, därtill är jag för gammal och ”personligen minskar jag inte”! Men som sagt, jag är ju självisk! 😀

0 tankar på “Funderingar

 1. mobilamamma

  Vadå självisk? Tycker inte jag alls att du är. Hörde nåt intressant på radion häromdagen när det gäller språk. Det var om indiska författare som hade vissa bekymmer om vilket språk de skulle skriva på; engelska, som anses vara ”kolonisatörens” språk, eller sitt eget språk, som kunde vara ett ”litet” språk från som endast talas i nån provins i Indien. Jag tycker att det är ett konstruerat problem, allt beror ju på vilken läsekrets man riktar sig till. Vill man nå en större läsekrets är ju svaret givet, då skriver man på engelska. I Finland kanske problemet inte är lika uttalat, skriver man på svenska når man ju trots allt både de i Finland som kan svenska, alla i Sverige (mer eller mindre) och i bästa fall de andra nordiska länderna.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Mobilmamma, med självisk menade jag att jag bara bryr mig om hur jag själv klarar mig med språk och struntar i hur det blir i framtiden då jag inte längre finns! Inte skulle jag kunna skriva någon bok, inte ens på modersmålet. Är ju ingen författare! 😀 Läser inte ens böcker annat än på svenska och översatta till svenska. De tycks ha språkproblem i Indien också!

   Gilla

 2. scriptrix

  Be om ursäkt för att man är finlandssvensk? Aldrig i livet! Det gör jag inte, varken i Sverige eller i Finland. Vi är de vi är och vi har rätt att vara de vi är. Men vi bör också akta oss för att tro att vi på något sätt skulle vara bättre än andra folk-och språkgrupper.

  För några månader sedan läste jag en massa kommentarer till någon språkartikel i ÖT. Det var nästan så man blev mörkrädd. Finnarna kallades apor och jag vet inte vad. Jag blir fortfarande lite arg när jag tänker på det.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Så sant så, vi är varken sämre eller bättre än någon annan folkgrupp. Men inom alla grupper finns det både oförståndiga och förståndiga, (vet nu inte så noga vart jag ska räkna mig 😮 )

   Gilla