Utvald

I dag känner jag mig alldeles hedrad och utvald!  Är en bland ca. 10.000 öster- och västerbottningar, som fått äran att fylla i ett frågeformulär på 15 sidor med 75 punkter. Det gäller de äldres situation, åsikter om, och möjligheter till ett gott liv.

De har skickat det till 65, 70, 75, och 80-åringar. Därför att det finns väldigt lite kunskap om hur regionalpolitiken påverkar äldres tillvaro och livsvillkor, sägs det. Frågorna ställs om intressen, umgänge, ekonomi, makt och inflytande. Ett syfte är att ”undersökningen” skall fungera som redskap vid planering av kommunernas famtida äldreomsorg.

Jag undrar jag vad man kan få för resultat av det hela!? Hoppas bara att det blir till någon nytta. Men trots att jag är lite skeptisk till all statistik, så gav jag en timme av min dyrbara tid till att kryssa för de svarsalternativ som jag tyckte passade för min del!

0 tankar på “Utvald

 1. scriptrix

  För några år sedan var jag slumpmässigt utvald till att delta i en undersökning om etik inom sjukvården. Det var svåra frågor, sådant som jag aldrig själv upplevt men ändå förväntades ha åsikter om. Jag tror att jag satt i tre timmar och fyllde i formuläret. Och inte vet jag om någon blev klokare av mina svar.

  De kunde ju ändå ha gett mig ett par biobiljetter för besväret. Men nej då! 😀

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Nej inte ska man vänta sig någon ersättning för sånt. Undrar bara vad de har för lön de som knåpar ihop formulären?? 😀

   Gilla

 2. AH

  Jasså brevet jag fick idag innehåller något sånt. Intressant att veta vad det innehåller utan att ha läst det.
  Visst får jag också känna mig hedrad och utvald. Då en vis man och miss förstånd svarat så måste de nog vara betydligt klokare.

  Gilla

 3. mrwalker

  Lika utvald är jag också, eftersom jag hatar all sorts papperskrig så blir det inget ifyllt här. Dessutom leder dylika undersökningar ingenvart. Det är bara ett dyrt sätt att skaffa en massa pappersvändare något att pyssla med. Det enda det åstadkom var att mitt blodtryck steg några snäpp, tänk vilka bortkastade pengar!

  Gilla

  1. lma7

   Så lätt stiger inte mitt blodtryck! Fast jag egentligen tänkte precis det du skrev, så fyllde jag snällt i helt sanningsenligt, nästan! 😀

   Gilla

 4. Greta

  Statistik hit och statistik dit. Här har nån fått vara med om nåt liknande bara att
  utfrågningen skedde personligen efter arbetstid i hemmiljö.
  Jätte många frågor som skulle besvaras. Kanske nån blir tvungen att ” tänka efter” före nån svarar då allt knappas in på datorn.Ha en bra dag Ima7!

  Gilla

 5. mrwalker

  Funderade faktiskt ett tag att kryssa i varje ruta men lättjan vann så det blidde inget. Gallup via telefon har det också försökts med men naturligtvis ids man inte hålla på med sådant skit. Dessa parasiter kunde väl istället fördriva sin ”arbetstid” med att kasta gem på varandra, det skulle bli billigare.

  Gilla

  1. lma7

   Du har gott om tid ännu att ändra dig och snällt kryssa i, det var ju inom två veckor och brevet kom igår! Roko kaar som int kan änder se! 😀 Att kasta gem är minst lika onödigt om de ändå ska ha lön! 😕

   Gilla

 6. scriptrix

  Jag håller inte riktigt med Mrwalker! ”Dessa parasiter” är oftast skolungdomar som på detta sätt kan tjäna lite pengar. Det är säkerligen inget roligt jobb! Tänkt dig själv att dag efter dag bli utskälld för att du sköter ditt jobb! Jag brukar hålla mig kort när de ringer. Det räcker gott och väl med ett artigt ”Nej tack” och eventuellt en önskan om en god kväll! 😀

  Gilla

  1. lma7

   Ibland, om jag är på det humöret kan det vara riktigt trevligt att prata en stund om det är en trevlig röst som ringer! Man kan ju alltid önska dem en bra dag! 😀

   Gilla

 7. livsnjutarn

  Duktigt gjort ! Inte jag heller tror på statistik, men kanske man kan påverka något med en sånhär undersökning.. Här har vi otroligt driftiga pensionärer och utbud finns i massor att delta i om man vill. Ha en skön kväll!

  Gilla

  1. lma7

   Hoppas det är till någon nytta att forska i de äldres levnadsvanor! Det här gäller inte ”åldringar” som är födda före 1930, ser det ut som!? 😮 Ha en skön kväll!

   Gilla

 8. Majapii

  Jag hör också till de ”utvaldas” skara. Har läst igenom frågorna och ska nog också ta mig tid att sätta lite kryss lite här och lite där. Ha det gott!

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Det va trevligt Majapii, att vi hör till de utvalda! Du är av samma årgång som pojkarna här! 😀 Har du avstängd kommentarsfunktionen ännu? 😮 Ha det så bra!

   Gilla

 9. mrwalker

  Du har rätt Scriptrix. Parasiter var väl starkt, där ser man faran i att yttra sej i ilskan! Man borde ju enl. rekommendationen räkna till tio, i mitt fall vore det klokt att räkna till hundra ;<) Pengar som utbetalas kunde nog användas bättre står jag nog fast vid!

  Gilla

 10. xenia

  Statistiska undersökningar kan ibland verka som onödiga och som hass på pengar, men ofta kan de faktiskt ha nytta, och leda till något gott.
  Dessvärre kan man ”styra” statistiken, och få fram såna svar man vill. Alla statistiska undersökningar är sorgligt nog inte heller av alltför hög kvalitet.
  Att skälla ut dem som ringer är nog också att skälla på fel person, de utför bara sitt jobb. Det är som att skälla ut kassatanten i butiken för att en produkt inte finns i den butikens sortiment.
  Har man inte tid/ork att besvara frågor, kan man artigt och vänligt säga att man inte hinner eller vill ställa upp. De förstår nog utan att man är arg på dem.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Du har alldeles rätt Xenia, det KAN vara till nytta! Men att styra statistiken är fel! Nu gäller det här äldre människor mellan 65-80 år och att ställa samma frågor när åldersskillnaden är såpass stor, kan ju inte ge någon tillförlitlig statistik, tror jag! Men kanske de sorterar svaren enligt ålder, vem vet? 😮

   Gilla

   1. AH

    Jag har nog fyllt i också och kommer att posta den idag. Det är ju klart att de jämför de olika åldersgrupperna med varandra annars så skulle de slumpmässigt ha valt ut mellan 65 och 80 år. Varje blankett har en nummer och de vet nog till vilken åldersgrupp den gått. Troligen kommer det en påminnelse efter några veckor till dem som inte returnerat den.
    Visst kan det ha sin betydelse att få veta i vilken ålder man börjar känna sig otrygg att bo i egen lägenhet ensam. Sådant kan man inte få fram med statistik från hälsocentralerna.

    Gilla

    1. lma7 Inläggets författare

     Om en vis man säger så, då är det säkert så! Det är väl bara de envisa som inte svarar på frågorna! (Risk att det här höjer blodtrycket en gång till på någon!) 😦
     Annars har jag hört nyligen att det är meningen att 90% av alla åldringar skall kunna bo hemma med mer eller mindre hjälp, för då blir det billigare! 8)

     Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Har Någon alltför elastiska ådror kan det uppstå bråck på dem, som kan brista, det är mycket allvarligt!

   Gilla

 11. mrwalker

  ”Någon” har alltid levt lite farligt ohälsosamt och fortsätter med glatt mod! Bara för att läkare och andra välmenande personer tycker att jag ska sluta röka t.ex. så KAN jag ju inte göra det! Strider mot mina principer precis som alla hälsoråd om nyttig mat etc. Då man nu en gång ska dö så vore det ju korkat om man var fullt frisk. Flera jag känt som levt hurtfriska liv enligt alla konstens regler är inte med längre. Man ska leva för fulla segel så länge man lever, dagarna är nog räknade ändå. ;=))

  Gilla