Seniorrådgivning

Nu är förebyggande hälsovård mycket viktig (liksom det alltid varit) men särskilt vi äldre borde förebygga åldersskrämporna själva. Vi ska helst dö friska, så vi inte blir till så stor belastning för samhället! Vi lever ju bara längre och längre och tiden som vi inte arbetar blir längre. Politikerna har all möda att besluta vad de ska ta sig till med det ökande antalet pensionärer. De är förskräckligt rädda för att det inte skall finnas pengar den dag de blir pensionerade, för det räcker ju inte med 1000 € i månaden åt dem! 😦

Därför borde vi pensionärer nu hålla oss så friska att vi kan ställa upp och hjälpa andra helt frivilligt och utan ersättning. Men det blir ju lite som när en halt ska leda en blind, men vem vet kanske det går bra det också! 😀

Det går ju ingen nöd på oss som inte behöver en massa mediciner och fortfarande hålls på benen och är någorlunda klar i knoppen, men jag bävar för den stund hjälpbehovet blir stort. Det blir bara mer och mer fråga om hur man på billigaste sätt kan klara av åldringsvården. 

Ändå tror jag att vi fortfarande har det ganska bra ordnat i våra trakter för äldre människor, och kanske man inte ska oroa sig på förhand utan tänka ”allt ordnar sig,” det gör det ju också! 😀  Det man kan göra är ju att försöka leva så hälsosamt som möjligt. Alltså: lev inte för att äta utan ät för att leva och lös korsord eller börja blogga! 😀  Lev ett bra pensionärsliv! 8)

0 tankar på “Seniorrådgivning

 1. carina

  Ett mycket tänkvärt inlägg. Du har nog helt rätt när du skriver: ”….vi pensionärer borde hålla oss så friska att vi kan ställa upp och hjälpa andra helt frivilligt och utan ersättning.”

  Jag skulle inte våga förlita mig på att politikerna tänker ordna äldreomsorgen i framtiden. De tiderna är förbi. Med nuvarande politik kommer pengarna inte att räcka till. Jag menar att det gäller att se sig om efter egna lösningar medan man kan. Att tro att allt kommer att ordna sig är säkert bra, men det kommer inte att ordna sig för alla i framtiden. För dagens politiker är sänkt skatt för ett fåtal av de rikaste viktigare än att tillse omsorg och trygghet för alla.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Carina, jag trodde du är politiker, men vet inte vad jag ska tro nu? Du vågar inte lita på dem heller! Å andra sidan ordnar det sig inte för alla yngre heller med jobb, inkomster och hälsa. De rika bör nog betala sin skatt åtminstone som förut, helst lite till!

   Gilla

   1. carina

    Jovisst, jag är politiker. Och just därför skulle jag inte våga lita på dem.

    Dessutom är det en svår ekonomisk ekvation att lösa i och med att vi lever allt längre och det blir allt färre som ska försörja allt fler. Vi måste hitta på nya lösningar för att få en bra äldreomsorg för oss själva och våra anhöriga i framtiden.

    Gilla

    1. lma7 Inläggets författare

     Jaha Carina, tror jag förstår, en person=en politiker kan inte uträtta mycket om inte samarbetet fungerar och många kämpar för samma sak … Dessutom tycks allt gå ut på att de som har mycket ska få ännu mer, då hamnar de svagaste i kläm.
     Har Du några förslag till BRA lösningar?

     Gilla

     1. carina

      Vi kan bara hoppas på att ord som solidaritet och den nordiska välfärdsmodellen inte urholkas och att det endast är marknadskrafterna som ska styra. Jag blir t ex mörkrädd när jag hör debatten om invandrare i Finland. Vi behöver mer folk och arbetande människor i vårt land. Speciellt inom äldreomsorgen. På Åland skulle vi inte klara den utan alla inflyttade.

      En sak som gjorde mig glad idag var en man som stoppade mig och min kollega på gatan. Han vill att vi ska ha lite högre skatt så att det räcker till alla som behöver skola, vård och omsorg. Tänk om fler kunde tänka så. Att vi alla som kan ska bidra till det gemensammas bästa. Då kommer vi att klara av utmaningarna också i framtiden. Alltså. Vi ska vara stolta att vi betalar skatt och bidrar till välfärden. En vacker dag kan vi behöva vård och omsorg, vi också.

      Ett förslag är att man ska rösta rött i riksdagsvalet i vår. Jag litar mer på socialdemokraterna än på de borgerliga partierna. Men det har inte varit så populärt att vara sosse på sistone….

      Gilla

      1. lma7 Inläggets författare

       Tack Carina för ditt svar, jag vet inte riktigt vad den nordiska välfärdsmodellen går ut på och vad som förverkligas, jag är ju inte politiker! Hur jag tänker rösta vill jag inte heller avslöja, men något borde göras åt klyftorna mellan fattiga och rika som blir bara större. Vi bör nog alla dra vårt strå till stacken på ett eller annat vis.

       Gilla

 2. AH

  Det är ju trevligt att se att andra också tycker att du skriver tänkvärda inlägg. Det har jag ju vetat redan länge före du öppnade bloggen och därför försökte jag en lång tid övertala dig att börja. Inte är det utan orsak jag brukar kalla dig Miss Förstånd, fastän orsaken till det var att du först hade kallat mig något olämpligt. På något vis var det så olämpligt och missvisande så jag vill inte ens längre nämna ordet. Men man brukar ju säga att av skadan blir man vis.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Nu ska inte en vis man driva med en gammal, vimsig ofta missförstådd rosentant 😀 Hur tycker du annars att vi ska ha det i ålderdomen? Ni har ju inte ens något äldreråd i Vörå, sätt i gång nu och börja planera! 😀

   Gilla

 3. hsg

  Även om vi motverkar ålderskrämporna och håller oss friska länge blir vi ändå sjuka och skröpliga på slutet.

  Genom att skaffa oss en god kondition och ett starkt hjärta kan vi bli seglivade och till stort besvär för åldringsvården. I synnhet om vi har modiga och påstridiga anhöriga som ställer sig på vår sida.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Hsg, så där har jag också tänkt ibland. Men menar du att bara vi inte sköter oss så blir tiden som pension skall utbetalas åt oss kortare? Det är en viss risk att lma blir ”till stort besvär för åldringsvården”, den som lever får se!

   Gilla

   1. hsg

    Krisen i åldringsvården i Sverige beror inte enbart på brist på personal och pengar. Broblemen beror till stor del på folkets attityder. Personalen består till stor del av personer som inte vill arbeta med åldringar. Ett allmänt förakt för svaghet och ålderdom är mycket vanligt.

    Då det gäller dieter behöver man inte lära sig några bokstavskombinationer. Lite kunskap om kroppens ämnesomsättning är vad som behövs.

    Björnarna äter ofantligt stora mängder söta blåbär för att lagra på sig fett så att de inte behöver äta på hela vintern. Vi skall inte göra så utan äta en varierad kost med proteiner och goda fetter av alla sorter. Även smör och grädde.

    Kolhydrater skall vi äta så att hjärnan får energi men inte mer.
    Rött vin för antioxidanterna. Då mår vi bra och lever friska länge om vi är av gott virke.

    Gilla

    1. lma7 Inläggets författare

     Tack för upplysningen om Sverige, men nog betraktas vi pensionärer lite som ”problemavfall” av en del politiker här.
     Vi som är födda på krigstiden är av ganska gott virke, och rödvin har jag klarat mig utan hittills, mörk choklad är också bra!

     Gilla

 4. scriptrix

  Jag börjar ju också komma upp i de åren att jag har börjat fundera på om det finns några pengar kvar när jag behöver åldringsvård, om jag lever så länge. Visst är det bra att försöka hålla både kroppen och knoppen igång, men många blir också sjuka helt utan egen förskyllan.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Klart att ingen rår för att han/hon blir sjuk, för alla ”hälsoprofeter” dör ju också förr eller senare, men man kan ju bjuda till att leva hälsosamt så långt karaktären räcker. Klarar man av att sluta röka och supa är det bra och ännu bättre om man aldrig börjat med såna vanor!
   Att LCHF dieten skulle vara bra kan ingen makt i världen överytga mig om! 😀 Nu går jag väl emot bättre vetande men så gör alla ”kärringar mot strömmen!” 😀

   Gilla

 5. scriptrix

  Jag är också lite skeptisk mot LCHF-dieten. Men det vågar man ju inte säga högt i dessa tider. 😀 Dieten är på modet just nu men om tio år är den säkert helt förkastlig. Förresten gillar jag bröd och potatis.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Jag tror knappast att den håller fem år, hörde en som provade en vecka och började må dåligt av all bacon och ägg. Jag är ”allätare” och att äkta smör är bättre än alla lightprodukter, det tror jag, (kanske) 😉

   Gilla

 6. mormor 2

  Jag är också skeptisk till LCHF-dieten. Håller mej till egna odlade morötter, potatis och bär så länge som lagret räcker. Tyvärr så har jag stora medicinutgifter men det rår jag inte för. Tror att jag var en övningspatient för den unga läkaren som skar av nån nerv. Men jag lever.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Jag tycker det är helt fel att säga att man inte ska äta sånt som växer i jorden, för vad är bättre än färska egenhändigt odlade rotfrukter, grönsaker, bär och frukt? Man måste ju använda det förstånd man fått. – Tråkigt om du hamnat ut för felbehandling p.g.a. oerfaren läkare, tyvärr händer det ibland.

   Gilla

 7. hsg

  Min erfarenhet av kampen för att tillvarataga svärfars rättigheter till medicinsk vård och omsorg, gav mig själv störningar i hjärtrytmen. Han var frontveteran född i Kristinestad men nu boende i Solna.

  Det svåraste var att få äldreboendets ansvarige läkare att stoppa neddrogningen med lugnande medicinering. T.ex. Haldol. Nödvändig Waranmedicinering avbröts och gick däremot inte att få. Insulin doserades inte enligt mätning utan enligt läkarens ordination. Det resulterade i insulincoma och sköterska dödförklarade. Anhöriga råkade komma och ambulans till akuten för uppvakning. Ambulans

  Till slut anhållan om flyttning till Finland enligt den Nordiska konvektionen om socialt bistånd vid långvarig vård.

  Seriös och sakkunnig vård med utbildad vårdpersonal som tog sin uppgift på allvar i Kristinestad.

  Gilla

 8. hsg

  Det är nu 6 år sedan. Han fick några av sina sista månader i sin födelsestad.

  En tid efter detta då bloggen.fi var ny bloggade en studerande flicka från Pedersöre om sina upplevelser som sommarpraktikant på ett äldreboende på Lidingö. Hon hade även arbetat på ett motsvarande hem i sina hemtrakter och gjorde jämförelser. Hon kände sig ganska bedrövad då hon skrev sin sammanfattande slutrapport.

  Jag har hela tiden varnat för att man i Finland tar efter Sverige och börjar privatisera åldringsvården. Det finns knappast något som är så olämpligt att konkurrensutsätta.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Jag vet att åldringsvården i Sverige inte är så bra, har en dotter som jobbat på olika åldringshem samt inom hemservicen där i många år, inte mycket att ta efter. Ett problem var outbildad, omotiverad personal, men alla utbildade är inte heller alltid så motiverade. Det klagas här också!
   Minns du vad bloggen hette som Pedersöreflickan hade?

   Gilla

 9. hsg

  Flickan heter Linda och studerade språk vid ÅA. Hon skulle studera ett år i Tyskland efter sommaren i Stockholm. Hennes blog hette ”Lindas stockholmssommar” eller något liknande. Jag är inte säker på den exakta formuleringen. Jag sökte och hittade hennes slutrapport i min gamla dator. Jag har tydligen kopierat och klistrat in den i Word. Den är daterad 25.9.2007.

  Hon tycker att det värsta var personalens skitsnack på rökpauserna. Svenskorna talade om sig själva som ”vi i personalen och så de finska tjejerna.” Hon skriver att ”Vi finskor fick aldrig känna oss delaktiga i personalen. Men det är ändå en tröst att jag aldrig behöver se dem igen. Till Lidingö sjukhem återvänder jag inte.”

  ”Det bästa var bekanskapen med de finska flickorna som jag skall försöka hålla kontakten med även om vi inte träffas. Dessutom har jag fått träna på finska språket fastän jag befann mig i Sverige.”

  Gilla

 10. scriptrix

  Apropå ingenting, här i Kil har vi nu ca fem centimeter snö! (Ser att det fattas någon enstaka kommentar! 😉

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Tänker du hjälpa mig att komma in på mest kommenterade med mitt seriösa inlägg om seniorernas väl och ve? 😉 De har hållit sig till ämnet fårvånansvärt bra hittills! 😀 Snöar det fortfarande?

   Gilla

 11. scriptrix

  Ja, jag tänkte det! Men räkneverket verkar inte riktigt hänga med den här gången heller!

  Här snöar det fortfarande lite stillsamt och det börjar se riktigt juligt ut. 😉

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Det gör inget vad räkneverket håller på med jag är lika glad ändå för kommentarerna! 😀
   Men visst sku det vara trevligt med guldstickstickor nu i månskenet? 😉

   Gilla

 12. Ägaren till den ovannämnda bloggen

  till hsg:
  Jag råkade visst titta in på bloggen.fi i perfekt tid i kväll och såg dessa kommentarer. Jag blir ganska upprörd och arg över det jag läser. Jag tycker det är ganska obehagligt att du har sparat mina blogginlägg på din dator, trots att jag inte ändrat åsikt om Lidingö sjukhem sen jag jobbade där.
  L.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Hej L , såg din kommentar nu först och måste godkänna den innan den syns här. Har du en blogg nu också skulle jag gärna läsa den! Ber om ursäkt att det blev så här. Men det har sina sidor att blogga, det skulle kanske vara klokare att låta bli också för en gammal tant som lma!

   Gilla

   1. Ägaren till den ovannämnda bloggen

    Nej, jag har ingen blogg och om jag startar en på nytt blir det med lösenord, eftersom okända tydligen sparar och kopierar ens inlägg, utan att man själv ens har sparat dem på egen dator.

    Gilla

    1. lma7 Inläggets författare

     Jag sparar inte heller mina inlägg någonstans men allt vad man skriver på nätet finns väl kvar någonstan oberoende om man vill det eller inte. Går det ens att förhindra att någon kopierar det man skrivit? Jag bara undrar!

     Gilla

 13. scriptrix

  Ja, visst är det roligt med kommentarer, vare sig de är några enstaka eller fler. 😀 Det är ju kommentarer som gör bloggen!

  Guldstickor vore ju inte helt fel, de skulle blänka fint i månskenet! 😉 Men tyvärr tillåter inte min ekonomi några sådana. Men när jag får storvinsten på lotto, så … 😀

  Gilla

  1. lma7

   Precis så tycker jag också, titta på listan nu mitt gamla grå inlägg är borta och det här är där i stället med 30 comments, tack! 😉
   Men nu måst jag säj gonatt, ja ska ti Vasa i måro!

   Gilla

 14. elovena

  Om det är kommentarsrally på gång så ska jag vara med. Här är en till. Man ska vara givmild, det är vackert, tror jag. 🙂 Det enda man ska vara gnidig med är spysjukesmitta! 😀

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Nä Elovena, det är seniorrådgivning på gång här, men tack i alla fall för dina rader. Försök nu få in captcha code så det går att skriva något till dig! 😀

   Gilla

 15. mumsen

  Hejsan, vad intressanta saker jag tänkte gå miste om. Har bara bra erfarenheter härifrån om åldringsvården. Blir det riktigt svårt kanske vi öppnar eget ”Bloggarhemmet”, med en dator i varje rum så vi kan kommunicera 🙂 om vi råkar var dåliga i benen, bäst att inte ta ut för många bekymmer i förväg. Kanske går det som med en broder förra veckan, knall o fall med vinterstövlarna på, stack han hem till vår Fader. Man kan läsa i tidningarna om hur respekt (lite fel ord) för åldringar försvinner = klappa ner dem o ta deras pengar, har blivit vanligare i stora städer. ”Vänliga” besök på landsbyggden förekommer också, resultat: Medicin pengarna försvinner. Märkliga tider, märkliga tider. Kramar

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Mumsen, int ska vi ta ut några uschligheter i förskott, men ibland funderar man lite, för framtiden var nog bättre förr! 😀

   Gilla

 16. mrwalker

  Lite knepigt att ”ägaren till ovannämnda bloggen”surar. Låt bli att skriva om du inte vill bli läst och ihågkommen, du borde ju vara smickrad! Så enkelt är det, sluta gnälla!

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   mrW, ungefär så där tänkte jag också, vill man inte bli läst kan man bara spara det man skriver i egen dator!

   Gilla