Talkojobb

En kväll i veckan brukar jag vara på byggnadstalko. Vi bygger upp nästan en hel by med omkring 100 hus, alla fähus, stall, lider och bodar inräknade. Jag har mest hållit på med pärttak, ett trevligt men tidskrävande jobb, när pärtorna mäter 8 x 15 mm. Ibland har jag haft något tak med hem och suttit och påtat några timmar. Det går inte riktigt till som på vanliga byggplatser, ingen skillnad om man gör taket först eller väggarna. Liknar mera en ”firma” som sysslar med elementbyggen. Ska sätta in en bild av ett havt stalltak som jag lagat här hemma. Pärtorna limmas en i sänder med erikeeper, (det finns inte så små spikar!) Det är ett tre års projekt, men ingen kan säga exakt hur länge det räcker innan allt är klart. Det beror lite på hur flitiga talkojobbarna är, de varierar lite i antal från år till år. Projektet går i Byarådets och MI:s regi. Byn ska se ut som på 1940-talet. Den som lever får se när det är färdigt byggt! 8)

0 tankar på “Talkojobb

 1. elovena

  Pyttejobb… jag har också ordnat med lite miniatyrsysselsättning framöver, fast inte riktigt sådär smått. Kanske jag berättar om det senare. Måste bara få det i julklapp först… 😀 Blir säkert bra detdär, jag kanske får komma och titta på det nån gång?

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   He va no bra tå e vaar fäädi! Och du får nog komma och titta om du orkar vänt något år, eller så kan du komma och se det som är halvfärdigt. 8)

   Gilla

 2. serenity

  DUKTIGT – för min del tycker jag inte om pyttejobb — tar hellre storyxan å drämmer i .. syns mera då va man gjort bra att man får vara olika . å trivas med det .

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Visst är det bra att det finns de som arbetar och bygger i större skala än 1:45 också, men jag råkar vara en som tycker om att påta och knåpa med lite av ett och varje.

   Gilla

 3. oops

  Ingen risk att falla av byggnadsställningarna bara man sitter stadigt på stolen. Ta in en bild på pärthyveln också. Mera bilder när projektet framskrider och gärna små detaljer. Ta det sen försiktigt när det blir harjakannu. 😉

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Tyvärr har jag inte sett den aktuella pärthyveln men ska ta reda på. Små detaljer fins det gott om t.ex. brunnar, vedtravar, gångjärn till dörrarna, utsirade spröjsade fönster m.m. Det bästa med att vara anställd av denna byggfirma är att man inte behöver jobba utomhus ens vid takläggning. 😉

   Gilla

 4. scriptrix

  Nämen oj! Inte för att jag var med på 40-talet men jag har ett dunkelt minne av hur byn såg ut på 50-talet (och 80-talet men det är en annan historia). Kanske skulle man känna igen någon röd liten stuga! 😀

  Gilla

  1. lma7

   På 50- talet såg den här byn lite annorlunda ut, men det gjorde väl andra byar också. Det är bara att ta en sväng hit, kanske till sommarn? 8)

   Gilla