Demens

När man är en gammal tant kommer ibland tankarna: tänk om jag blir dement snart! Då kan jag inte blogga mera och vet inte hur jag ska använda datorn. 😦 
I dag har jag läst två olika artiklar i ämnet. Ett forskningsresultat är att hörselskador antas ge demens. Man hade under 18 år följt en grupp på 600 människor och av dem som hade nedsatt hörsel drabbades en större procent av demenssjukdomar än i jämförelsegruppen, som inte hade hörselnedsättning.
Den andra artikeln fanns i Kallis blogg med rubriken ”Tvåspråkighet ger skydd mot Alzheimer.”  Men det är viktigt att man också använder de språk man kan för att hålla demensen ifrån sig! Det som inte används rostar ju. Att lära sig något nytt är som olja för hjärnmotorn. Så på måndagarna oljar jag hjärnan med ryska! 😀   Men det borde göras varje dag, enligt forskningen.

0 tankar på “Demens

 1. scriptrix

  Men de andra dagarna använder du kanske både finska och svenska! Det är ju också två språk. Och så kan du ju börja tänka på ryska när du går och fejar och donar och bakar, elller vad du nu gör. 😀

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Scriptrix, om jag skall få användning för min finska måste jag börja skriva svar på finska till dig och alla andra som kommenterar här. Använder du finska, ryska, engelska eller något annat språk förutom svenska varje dag?
   Ehkä se olisi hyvä kieliharjoitus kirjoittaa kaikki vastaukset suomeksi, eikö niin?? 😮

   Gilla

 2. scriptrix

  Inte använder jag ryska varje dag, och därför märker jag ju också att mer och mer faller i glömska. Men finska och svenska använder jag nog så gott som dagligen. Engelska har man ju omkring sig hela tiden, TV, musik och annat.

  Se olisi ihan hyvä asia! 😀

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Jos tykkäät niin voidaan yrittää sillä tavalla vähän aikaa, mutta tiedän että tule monta virhettä kun tämä täti kirjoittaa suomeksi, aivan naurettava asiat! 😀 Heillä oli jonkinlainen murre siellä missä minä opin puhumaan suomea Satakunnassa, melkein 50 vuotta sitten!

   Gilla

 3. mormor 2

  Jag är nog dementlight redan för jag vet inte hur man ska skapa en egen blogg, så det så.
  Vackert där ute med strålande sol och -19 grader, nog har varje årstid sin härlighet fastän jag inte är nån vintermänniska. Bara en liten frusen en.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Mormor 2, det kan inte vara så svårt att skapa en egen blogg eftersom lma har klarat av det! 😉 Bara att klicka på ”Skapa en blogg” på startsidan och sen skriva in vad den ska heta och följa anvisningarna. Sen får du ett lösenord och så är det bara att sätta igång! Lycka till det är trevligt att göra sånt man inte gjort förut! 🙂 Ha det gott i solskenet!

   Gilla