Granen tänd

I gårkväll kl. 18.00 tändes ljusen i granen vid Ankdammen och julfrid utlystes. Byarådet bjöd på pepparkakor och glögg. Skolbarn sjöng vackert och julgubben gick omkring och hälsade på barnen och bjöd dem pepparkaka. Jag försökte få en bild av julgubben men det lyckades inte.  😦   Det var mörkt och regnade!Inne i Bystugan såldes lotter, stenugnsbröd, småbröd, pepparkakor och godis. Snabblotterna gick åt som smör på heta stenar, dem hann vi inte köpa och någon vinst på stora lotteriet har vi inte sett röken av. Mycket folk hade kommit ut ur stugorna i regnvädret!  😀Glad lillajul och Fridfull Adventstid tillönskas!

0 tankar på “Granen tänd

 1. hsg

  ”Ge mig Julbocken åter” skrev tidningen Landsbygdens Folk för några år sedan. Då jag var barn fick man alltid frågan: ”Ha et foå naa oåv juulbocktjin ?” Julbocken bor i Korvatunturi och har verkstad i Rovaniemi. På julaftons morgon tittar vi alltid på Joulupukin kuumalinja på TV. Inser snart att min kamp för att bevara Julbocken åtminstone bland finlandssvenskarna är hopplös. Julgubben och ännu värre Tomten är missförstånd.

  Topelius förklarar hur det ligger till och hur det hela började:

  http://www.nykarleby.fi/nagot-for-dig/bibliotek/forfattare-i-nykarleby/topelius-zacharias/julbocken/

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   HSG, sku int e vara betär me ungdomen åter ?? 😮 Men faktiskt var det nog julbocken som kom till oss förrivääde och delade ut julklapparna, vi talade inte om julgubben. Men julbocken är ju av halm eller granris numera! 8)

   Gilla

 2. mumsen

  Men grynna öde, har julbocken moderniserats. Det passar inte till nåt, näpp. Tackar och Fridfull Advent till er också 🙂 Lillajulkram

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Mumsen, julgubbe och julbock borde ju inte vara det viktigaste i julfirandet heller men.. men det är som det är! 🙂 Lillajulkramar tibax!

   Gilla

 3. hsg

  Nå jag tror i varje fall på Julbocken. Jag har ju sett honom med egna ögon då han talar med de finska barnen som ringer till honom på kuumalinja. Kyllä pukki tietää säger han till barnen. Jag tror inte att han har tänkt börja kalla sig något annat.

  Gilla

 4. Zwei

  Hos Rosentanten är det aldrig några problem med kommenterandet. Hon drar iväg upp på listorna som en nyårsraket och slår ut i full blom på listans topp. 😉
  Andra har inte en chans att hänga med. 8)

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Ta det lugnt nu Filosofen, ingen kan jämt vara i toppform! Men man ska sikta mot stjärnorna så når man kanske trädtopparna! 8)

   Gilla

 5. gilla

  Tack, önskar Dej en fin fortsättning på 1 advent och en fridefull väntan på julen…..alltid lika mysigt med julväntan, o tomten….honom känner jag så väl, han har bott här, men ville skaffa eget för något år sen 😉 jag får nästan allt jag önskar mej…..men iår har jag bara önskat snö och julefrid……

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Gilla, jag känner några andra som också önskar se snö om inte förr så veckan före jul då vi ska fara och hälsa på JULBOCKEN till Korvatunturi! 😀 Kram!

   Gilla

 6. hsg

  Korvatunturi ligger på gränsen mellan Finland och Ryssland så att större delen av fjället ligger på ryska sidan. Julbocken är dock finländare men han behärskar svenska och flera andra språk. Säkert också ryska.

  Det har gjorts försök t.ex. i Mora att etablera en falsk julbock som de kallar Tomten men det har inte världens alla barn låtit sig luras av. Nej de skriver sina önskelistor och sänder till Joulupukin paja i Rovaniemi. De kommer även flygande i stora skaror och besöker Julbocken.

  Tomtar är gråa och finns på alla bondgårdar. Tomten av Viktor Rydberg. Ha et sitt tonktgåbbin naa, frågade man barnen förr. De ser till att allt på gården fungerar som det ska. Julbocken har många tomtar för han har så mycket som han måste leverera.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Hsg, jag som trodde att Korvatunturi var ett påhitt som julgubben själv! Tänk hur långt bakom flötet man kan vara, lma har väl tomtar på loftet? 😛 Det är nog till Rovaniemi vi ska fara och en lååång önskelista ska jag skriva, kanske, om jag kommer på något! 8)

   Gilla

   1. mumsen

    Absolut, vår snö har smälta bort liksom isen på sjön. Ta en vacker bild så det ser ut som vinter 🙂 🙂 🙂

    Gilla

   2. Zwei

    Nänänä, stopp nuh! Rosentanten ska inte alls ansluta sig till klimatmarodörerna som plågar oss med hemska snöbilder i tid och otid. 8)
    Palmer, solsken, sandstrand – där är ingredienserna för härliga bilder, såheså. 😉

    Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Tack Hsg för ännu en länk om seder och bruk. Hur som helst vill jag inte ha någon utklädd till bock med halmhuvud på besök på julafton!! 🙂

   Gilla

     1. Apan/Tvillingen

      Den enda bock jag trott på genom åren och fortfarande tror på är sågbocken. Å billig i drift är han också! 8)

      Gilla

      1. lma7 Inläggets författare

       A/T! Lugn och stillsam är han säkert på julafton, sågbocken! Men som sällskap vet jag nu int riktigt … 8)

       Gilla

     2. Apan/Tvillingen

      Den största fördelen med en sågbock i sällskapet är ju att tråkiga människor helt plötsligt verkar roliga och spirituella. MEN går sågbocken ut är nog kvällen som man säger: körd.. 8)

      Gilla

 7. scriptrix

  Jag säger joulupukki när jag talar finska, julgubbe när jag talar finlandssvenska och tomte när jag talar svenska. Man får ta sedan dit man kommer! 😀

  Gilla