Glädje

Försök göra någon glad varje dag, om det så bara är dig själv!  Det tycker jag mig ha läst någonstans, och den som glad är gläder andra!  Men om det är så att skadeglädjen är den enda uppriktiga glädjen är det inte så roligt.  😦

Citerar H J M Nouwen:
Glädjen gör livet värt att leva, men många tycks ha svårt att finna glädjen….
Vad ger oss då den glädje som vi längtar så mycket efter? Har en del människor bara tur, medan andra har otur? Hur underligt det än kan låta så kan vi välja glädjen.
Två människor kan vara med om samma sak, men de kan uppleva den på helt olika sätt. Den ena kan förlita sig på att det som var smärtsamt, också rymmer något gott. Den andra ser bara förtvivlan och krossas av den.
Det som gör oss mänskliga är just detta fria val.

Så långt HJMN och så ännu ett citat: ”Visst måste man tro på turen – hur skulle man annars kunna förklara vänners framgångar?”  (Men det var från en annan bok!)  😀

Alltså välj glädjen!  8)

0 tankar på “Glädje

 1. Liv

  Detdär känner jag igen!! Ingen skulle tro att vi varit med om samma sak när jag och en annan beskriver händelsen!! Har jag månne för blå eller rosa ögon??? Mitt i det gröööna! 😉 Man är ju mycket gladare när man tolkar och tyder allt till det bästa, juh!! 🙂 🙂 8)
  Ha en glädjefylld dag! I kväll ska jag posta en glad sak till dej…. 😉

  Gilla

 2. yvonne

  Så sant… skadeglädje är verkligen ett märkligt fenomen. Liksom avundsjuka och svartsjuka. Låt oss välja glädjen, välvilligheten och generositeten i stället!

  Gilla

 3. Hanna

  Jooo..erkänner..har nog också känt skadeglädje…är en ganska avundsjuk typ, tyvärr..ingenting jag är stolt över precis. Tycker ändå glädjen känns bättre om man gläds för/åt någon/något annat .

  Gilla

 4. Gilla Läget

  Jag gör nog mitt bästa för att välja glädjen – annars skulle jag inte orka! Naturligtvis faller man ner med jämna mellanrum men det är precis som du skriver: man måste och framförallt FÅR man välja.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Gilla läget, det är bra att det finns mycket att vara glad för, ifall man kan glädjas åt litet … 🙂

   Gilla

 5. AH

  Ja visst kan man glädja sig åt att det är en hel vecka till nästa rättegång. Och så kan man ju glädja sig åt att tiden går fort ibland. Och så kan vi ju glädja oss åt att vi snart har ny president. Och det största glädjeämnet är väl att jag ännu en natt får sova hemma.

  Gilla