Självkänsla – självförtroende

Är de två synonymer eller kan man ha dåligt självförtroende fast man har bra självkänsla?

Med tanke på hur många som inte vill/vågar skriva eget namn under inlägg och kommentarer på webbtidningar undrar jag om självförtroendet sviktar?  Nu ska det bli mera ordning och reda då kommentarerna har börjat förhandsgranskas för en stund sedan på HSS-media. Vackert så!

Hur är det med bloggarna då? Borde samma regler gälla? I så fall tror jag det är många som slutar blogga pga dåligt självförtroende bl.a lma7, – kanske??  8)

Ha en bra dag alla kända och anonyma vänner!  🙂

0 tankar på “Självkänsla – självförtroende

 1. livetsmeningar

  Om jag inte minns helt fel kan man kort säga att självkänslan är det man ÄR och självförtorendet det man GÖR…ungefär så. Båda är väl viktiga för att våga leva ut som de vi är!
  Ska de kanske börja förhandsgranska inäggen också? Kunde vara bra, men ack så tidskrävande. Borde man ändå inte ha lite omdöme och självkritik över vad man publicerar inför allmänheten…?
  Måste kanske gå och se mig i spegeln… 😉
  Hej så länge, och ha en bra dag!
  Jag vill nog hest vara Liv eller nåt i den stilen här…(anspråkslös, sidu, ingen kan berömma mig då så att jag blir stolt….tala om självkänsla… 😉 )

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Liv, ungefär så har jag tänkt, som du skriver har vi väl alla orsak till självkritik. Spegeln har nog sagt till mig ibland att jag kan sluta blogga eller så skriva under eget namn, inte bara initialerna … 8) Men kanske det inte har så stor betydelse om en gammal gumma är anonym eller har ett ”riktigt” namn? 😀

   Gilla

 2. altorpet

  Nå, inte vet jag om jag skulle vilja blogga under mitt riktiga namn. Ibland är jag sån surkärring så det är lika så bra att vara ”anonym”. Anonym och anonym, vi är många här på bloggen som känner varann 🙂
  Ha en fin dag!

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Altorpet, åtminstone alla vi som har e-mailadress med eget namn när vi kommenterar känner ju till varandras namn fast vi inte annars känner varandra … Vi fortsätter väl som förr! 🙂 Ha det så bra!

   Gilla

 3. herbertsblog

  Hej sytrar! Fortsätt som hitintills! Vi har ju ansvar för det som publiceras på våra bloggar och tidningsredaktionerna för det som publiceras på deras webbsidor. En regel som vi möjligen kunde pröva på är att om någon skriver en kritisk kommentar om en namngiven person så skall kommentaren ha namnet under. Att anonymt skjuta på namngivna personer är inte riktigt just enligt min mening. Mvh.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Herbert, kanske påhoppen skulle minska då? Men inte ens med namn under får man skriva hur elakt/kritiskt som helst … eller får man? 😮

   Gilla

 4. christian ahlbom

  Självförtroende är ett substantiv som betyder ”stark tilltro till den egna förmågan” medan självkänsla, även det ett substantiv, betyder ”medvetenhet om den egna personlighetens värde”
  (du är värdefull och det vet du)
  självkännedom betyder ”kännedom om det egna jaget” och (särskilt) dess begränsningar
  hälsn Moblan

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Moblan/Christian, tack för din första kommentar på min blogg! Bra förklaring på självkänsla-självförtroende- självkännedom, och vad är det då som sviktar när man (jag) vill vara anonym…??? Har det alls något att göra med ovannämnda saker eller kan det vara så att jag bara är lite blyg?? 😛

   Gilla

 5. herbertsblog

  Hej Ima! Du har helt rätt. Många påhopp har skett på webben och bloggen med namnet under. Dock är de få till antalet i jämförelse med de anonyma påhoppen. Tack till Moblan för den fina utläggningen om självkänsla, självförtroende och självkännedom. Måste erkänna att jag inte riktigt kunnat skilja på begreppen! Mvh.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Herbert, det är faktiskt lite svårt det där med att ha rätt självkännedom … men nu har vi på klart med begreppen … men hur det är med självkännedomen om det egna jaget är jag inte så säker på …. 8)

   Gilla

 6. måsa-mållon

  Fortsätter att gömma mig i mossan , jag, och har inte det minsta problem med det.Halvanonym, eftersom de som får mina kommentarer ser på mailadressen vem jag är. Om jag överskrider några gränser får ni väl smälla i tangenterna! En vacker dag kanske jag kommer ut ur mossan, vem vet. Just nu är det bra som det är.
  När det gäller självkänsla -kännedom och -förtroende kom det ju en bra definition på de begreppen. har märkt, att självkänsla och självkännedom tenderar att öka med åren(i bästa fall), medan självförtroendet ökar i takt med hur olika färdigheter förbättras.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   M-m, halvanonym är vi väl då! Jag tycker det känns bra att veta vad folk som kommenterar heter, fast jag inte vet hur de ser ut, åldern brukar jag också vara intresserad av, fast det bara är en nummer! 🙂
   Man kan ha bra självförtroende på vissa områden och dåligt på andra … men då är det fråga om kunskaper. Mindervärdeskomplex är det samma som dålig självkänsla?

   Gilla

 7. oops

  Jag skriver i den tron att ifall jag inte kan använda min signatur Oops under mina texter, vore de ganska så fåtaliga. Inte för att jag har något att gömma, men det är väl inte alltid de är så himla bra uttänkta, för att inte tala om innehållet i mina texter. Är man anonym i skrifterna så kan man göra bort sig lite mera. Alla känner ju inte vem som döljer under signaturen. Men ett visst ansvar har man att tänka på, när man skriver ner sina texter i allafall. 😉

  Gilla

 8. lma7

  Oops, det är kanske inte lika trevligt att göra bort sig under eget namn och all som är in och tittar utan att lämna spår får ju tänka och tycka vad de vill om alla konstigheter som skrivs! 😀 8)

  Gilla

 9. scriptrix

  När jag började blogga hade jag tänkt vara anonym, men så var det en viss herreman som publicerade mitt namn på sin blogg. Och det kan kvitta, de som känner mig vet vem jag är och de som inte känner mig har för länge sedan glömt bort vad jag heter.

  Gilla

  1. lma7

   Scriptrix, jag minns det var i samband med att en viss herreman var på genomresa och träffade dig! 😀 Hade han inte ens frågat dig om han fick publicera ditt namn?? 😮 Vi hör till de halvanonyma, tror jag! 8)

   Gilla