Hur ska det bli …

… med åldringarna i framtiden? I senaste nummer av pensionärstidningen God Tid läser jag en rubrik: ”Kan alkohol bli ett problem för oss äldre?” (nå, inte för mig i allafall!)
Förbrukningen av ”buteljerad glädje” ökar hela tiden bland de äldre. Redan 2009 använde 40 procent av männen och 18 procent av kvinnorna i åldern 65-84 alkoholdrycker varje vecka..
Hos personer över 65 år som i Finland under 2006 hamnade på sjukhus för lårbensbrott hade 17 procent alkohol i blodet!
Mediciner och alkohol är ingen bra kombination och de flesta äldre har ju en och annan medicin.

Något problem var det inte den tid jag var åldringsvårdare. Jag minns bara en enda gång när jag hade nattjobb och hittade en sluddrande gubbe som ramlat i sitt rum. Han hade en flaska i sitt skåp innehållande något starkare än vanlig ‘limsa!’  Tror inte att det hände flera gånger. — Men jag vill absolut inte dela rum på åldringshemmet med någon tant som har alkoholdrycker i sitt skåp!  8)

0 tankar på “Hur ska det bli …

 1. mumsen

  Har inte tänkt på det före nu när du skrev och jag blev så glad så jag prisar Herren för att jag inte behöver supa mera. Tänk vilken virrmums de skulle ha fått och vilka spratt de (personalen) slipper undan när den dagen kommer. Var nämligen synnerligen företagsam och högst arbetsam när jag var full. Prisad vare Herren för att det är över Kramar

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Mumsen, det är dessutom så att äldre tål den hemska drycken ännu sämre. Du är lyckligt lottad som kom ur beroendet i god tid före intagning på å-hem! 🙂 Kramar

   Gilla

 2. yvonne

  När jag jobbade på ett serviceboende för pensionärer hade vi en boende som ville ha en liten konjak varje kväll, och en annan som ville ha ett glas rödvin. Det var inget problem, då personalen hade hand om dryckerna och förde in den lilla guldkanten i tillvaron till de berörda.

  Men visst kan det bli problem med alkohol, i alla åldrar.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Yvonne, det är en annan sak om personalen har hand om ”utskänkningen.” Jag har nog fått portionera ut konjak i medicinglas till en tant som satt i rullstol (fast jag tyckte det var lite onödigt!) 8)

   Gilla