Anonymellerinte?

Glömde mellanslagen i rubriken, men tycker det blev ett intressant ord.  🙂   Det pågår en livlig diskussion på ÖT och VBL webbsidor. Fick ett e-mail att jag ska gå in och svara Ja eller Nej till anonyma kommentarer i webbdebatten. Självklart röstade jag Nej till anonymitet, därför att: ifall man skriver ett inlägg till debattforum i papperstidningen ska det vara namn under (och helst varifrån man är också). Detsamma tycker jag ska gälla på webben, och därmed basta. 

I bloggar på ”lägre nivå”, som min t.ex kan man fortsätta att kommentera anonymt.  😀
Jag bloggar ju så där halvanonymt också, men brukar ändå tänka innan jag trycker på Publicera: ”skulle jag kunna tänka mig att skriva ut mitt namn under det här”!

Och visst vet några som läser här vad jag heter, men det är ju inte så många som läser.. och snart är det väl slutbloggat för min del p.g.a ålder och andra orsaker..

 

Annonser

12 thoughts on “Anonymellerinte?

 1. herbertsblog

  Hej Ima7! Jag lade också märke till tidningarnas enkät om anonymt eller inte när det gäller kommentarer på tidningarnas webbsidor. Kan även gälla bloggen. Så att 70% inte gillar anonyma kommentarer medan 30 % anser det vara helt OK.
  Dagstidningarna publicerar inte numera anonyma insändare. Pohjalainen är ett ”strålande” undantag. Påminner mig att folk var rätt ilskna i tiden när tidningarna gick för att inte publicera anonyma inlägg och man menade att det skulle ta död på insändarsidorna. Så blev det inte.
  Själv har jag varit en vän av insändare/nätkommentarer med ”namnet under”. Åtminstone de gånger man går år en namngiven person i inlägg eller kommentarer. Diskuterar vi kakrecept och motionsfrågor eller annat i den stilen är det inga problem med anonyma inlägg. Med vänlig hälsning.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Vi människor är lite olika, en del skriver vad som helst med sitt namn under eller över, medan andra inte är lika modiga och vill använda signatur för att våga ”vara sig själv”! 🙂

   Gilla

 2. Zwei

  Då man startar en blogg har man rätten att välja sin signatur själv. Har man behov av att synas och höras i alla lägen väljer man sitt eget namn som signatur. Vid diskussioner används sedan den signatur man valt.
  Varje någotsånär normalt funtad människa begriper också punkt 1 i bloggens regler. Att kasta ut någon bloggare med namn o adress och stämpla denna som lögnare är definitivt ärekränkande och absolut inget en normalt funtad människa gör.
  Är det här nåt allvarligt då?
  Jo, mycket! En djupt kränkt och lidande Livsnjutarn hade planer på att göra polisanmälan när jag pratade med henne. Jag avrådde, vilket gett mig en otrevligt svår fråga att grubbla på:
  Gjorde jag rätt?

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Zwei, nu gäller det här inte bloggar (på lägre nivå) utan hur man kommenterar artiklar (på högre nivå) i ÖT och Vasabladet, anonymt eller inte!
   Det kan nog bli en hel del trubbel i båda fallen anonymt eller inte, har jag märkt. Men hittills har jag inte blivit indragen i någon större ”härva”! Man behöver ju inte skriva allt man tänker … men vi gör ju alla våra misstag. 😦
   Grubbla inte ihjäl dig, hon klarar sig!

   Gilla

 3. herbertsblog

  Hej! Jag är fullkomligt överens med Livsnjutarn att vi inte skall dra in Rosentanten i den soppa vars ”beredning & kokning” mister Zwei startade! Önskar någon värma upp den må detta ske på egna bloggar! 😀

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   Herbert, jag ångrar att jag skrev det här inlägget, när jag ser att det gav dig tillfälle att värma upp den gamla soppan på din egen blogg…

   Gilla

 4. herbertsblog

  Hej Ima! Du skrev ett fint inlägg som gällde enkäten i Vasabladet. Jag kommenterade vänligt. Sedan dök soppkokaren plötsligt. Jag valde att inte besudla din blogg genom att bemöta Lindberg. Valde att rätta honom på egen ”parcell”. Möjligen kunde du ge Max en knäpp på näsan för hans osanna påståenden. Ha det gott!

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   ”Sällan vållar en att två träta”! Ingen är felfri, inte heller jag, så jag har faktiskt lite svårt att bestämma mig för vem som borde få en knäpp på näsan. 🙄

   Gilla

 5. Pseudo2

  Jag är benägen att hålla med Zwei i den här frågan. Har man själv valt att skriva anonymt bör det respekteras av andra, vill man publicera sitt namn är det ett eget val, andra skall definitivt INTE göra det valet åt någon. Enkel hederlig respekt och gammalt bondförnuft! Man kunde tro att gamlingar besitter detta bondförnuft baserat endast på ålderns rätt men så är inte fallet alla gånger, skrämmande att det gamla gardet inte kan föregå med någorlunda gott exempel.

  Gilla

  1. lma7 Inläggets författare

   ”Som de gamla sjunga kvittra de unga”! Bara en liten fråga till Pseudo2: skall samma regler angående anonymitet gälla både när man kommenterar på bloggar och på tidningarnas webbsidor?? Som jag redan skrivit skall man vara beredd på att det ALLTID finns någon som vet vem som döljer sig bakom en signatur..
   Jag är en gamling som inte föregår med något gott exempel, hmm , men har försökt hålla mig till bloggens användarvillkor, så långt mitt förstånd räcker!
   Tack för kommentaren!

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.